2013. március 6., szerda

Karkötők indiáncsomózással kezdőknek

Aki az indiáncsomózás négy alapcsomóját ismeri, már hozzáfoghat az első karkötők elkészítéséhez. Kezdetben nem érdemes túl bonyolult mintákat választani, sem sok szállal dolgozni. Ilyenkor az embernek még nagyon kell figyelnie a csomózás technikájára. Arra, hogy elég feszes legyen a mellékszál, elég szorosak legyenek a csomók és hogy ne legyen egyenetlen, ne csavarodjon az elkészült karkötő. Olyan minták szükségesek ilyenkor még, amelyek könnyen érthetőek és amelyeknél kicsi az esélye a tévesztésnek.



Csíkos csomózott karkötő




A legegyszerűbb, legkönnyebben elkészíthető indiáncsomózású karkötő. Ha színesebbet és szélesebbet szeretnénk, dolgozhatunk több szállal is, de kezdetnek bőven elegendő 9 szállal próbálkozni. 3 fehér, 3 rózsaszín és 3 narancssárga színű 1 méteres hímzőfonalra lesz szükség a csomózáshoz. A szálakat összefogva csomót kötünk a végétől 10 cm-re. Biztosítótűvel egy kispárnához rögzítjük a karkötőt. Elrendezzük a szálakat, hogy egymás után legyen a 3 fehér, 3 rózsaszín, majd a 3 narancssárga.
Minden csomónk balról jobbra kötött dupla csomó lesz. A bal szélső szállal a mellette lévőre kötünk egy ilyen csomót, eligazítjuk, majd ugyanezzel a szállal kötünk még egy-egy csomót sorban mindegyik szálra. Amikor megvan a 8 csomó, következhet a most bal szélen lévő szál. Ezzel is 8 csomót kötünk. Ezután újra a bal szélső következik. Így haladunk szálról-szálra, amíg elég hosszú nem lesz a karkötőnk.
Amikor befejezettnek tekintjük a csomózást, a még szabadon lógó szálakat összefonjuk. A karkötő másik végén kioldjuk a szálköteget összefogó csomót és ott is összefonjuk a szálakat. A fonások végére kössünk egy-egy kis csomót, hogy ne bomolhassanak ki!


Nyílhegymintás karkötő



A csomózáshoz 8 szál hímzőfonalra lesz szükség. A kezdőlépések megegyeznek az előző mintánál leírtakkal. A színek sorrendje itt a következő lesz: sárga, zöld, barna,rózsaszín, majd szimmetrikusan visszafelé újra rózsaszín,barna, zöld, sárga.
Ugyanúgy kezdünk, mint a csíkos karkötőnél. A bal szélső szállal kötünk a második, harmadik és negyedik szálra egy-egy balról jobbra dupla csomót. Ezután viszont a jobb szélső szállal haladunk befelé jobbról balra dupla csomókkal. Amikor találkozik a két sárga szál, amelyek eredetileg a széleken voltak, készítünk egy sima középcsomót. Ezután újra a bal szélső szál következik, majd 3 csomó után újra a jobb. Addig ismételjük ezt, amíg elég hosszú nem lesz a karkötőnk. Befejezése ugyanúgy történik, mint az előzőnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése